Rezistans Nedir?

...
Rezistans Nedir?
Rezistans Nedir?

Kelime anlamı olarak direnç ya da direnme olarak dilimize çevrilebilen rezistans kelimesi elektrik sektörünün temel ögelerinden birisi olmuştur. Genel olarak katı bir maddenin geçirgenliği onun iletkenliğini belirtmektedir. Tüm iletkenler üzerinden elektrik akımı geçerken ısınırlar, rezistansların çalışma prensibi de bu ısınma olayından meydana gelmektedir. Devreden geçen elektriğin hangi oranda ısı enerjisine geçeceği hesaplanarak ısıtıcı dirençleri belirlenir. Cihazlar üretilirken uygun materyaller kullanılarak elektrik akımının ısıya dönüşmesi sağlanır. Verimli bir ısı üretimi kullanılan rezistansın özelliklerine bağlıdır. Rezistanslar oluşan ısılara karşı direnç gösteren iletkenlerdir.

Rezistans Nedir? Rezistans, içine konulduğu makine veya cihazlarda, elektrik enerjisini ısıya çeviren özel hazırlanmış direnç tellerine verilen genel terimdir. Direnç bulunduğu materyaldeki elektron akışını engeller. Rezistans direnci, iletkenlik ile tezat oluşturmaktadır, iletkenlik elektrik akımının ne derecede kolay geçtiğinin bir ölçüsüdür. İletken üzerinde oluşan potansiyel fark elektron akışına tetiklerken üzerinde bulunan direnç buna engel olmaya çalışmaktadır. Rezistansların kullanım alanı oldukça geniştir. Ana hatları ile ısı ile ilgili ısınma, temizlik, yemek pişirme gibi işlerde kullanılmaktadır.

Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren teller rezistanslar olmaktadır. Bu özel teller yüksek ısılara karşı dirençli olarak yapılırlar, genellikle yapılırken alüminyum, nikel ve demirden faydalanılır. Rezistans teli olarak adlandırılsa da kendi içerisinde boru rezistans, çember rezistans, otoklav rezistans, fişek rezistans, serpantin rezistans, kelepçe rezistans gibi gruplara ayrılmaktadır. Fritöz benzeri ev aletleri, fanlı sobalar, panolar, çamaşır makineleri, plakalar, su ısıtıcıları ve benzeri birçok cihazda rezistans kullanılmaktadır.

Rezistans market adresinde ev kullanımından ağır sanayi kullanımına kadar farklı model ve büyüklükte rezistans bulmanız mümkündür. Evlerde en fazla kullanılan ürün fırın rezistans teli olmaktadır. Araç aynalarında ve camlarında kullanılan rezistanslar sayesinde buharlaşmanın önüne geçilmektedir. Rezistanslar çoğunlukla, alüminyum, nikel ve demir ’den yapılmaktadır. Rezistans telleri arasında en fazla tercih edilen ve en dayanıklı olanlar krom nikel rezistans telleridir. Web sitemizden dünyanın birçok yerinde de tercih edilen krom nikel rezistans tellerini temin edebilirsiniz.

Cihaza ve ortama uygun seçilmeyen rezistans telleri genellikle verimli çalışmaz ve kısa ömürlü olur. Rezistanslar kullanıldığı alanlara ve ortam değerlerine uygun olarak seçilmelidir. Kullandığınız cihazların kullanım kılavuzlarında nasıl bir rezistans teli kullanıldığı belirtilmektedir, sizlerde bu tercihlere dikkat ediniz. 

Rezistans teli konusunda geniş bir aralıkta hizmet veren firmamız yassı ve yuvarlak tel çeşitlerini hızlı bir şekilde temin eder, sitemizde satışı yapılan ürünlerden ihtiyaçlarınıza uygun olanları ekonomik fiyatlardan alabilirsiniz. Öğrenci projelerinden, büyük sanayi tesislerinin ihtiyacına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermekteyiz. Rezistans çeşitlerimiz için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Evlerimizde kullanılan rezistanslar arasında en fazla bilineni çamaşır makinası rezistanslarıdır. Çamaşırlar yıkanırken ihtiyaç duyulan sıcak su bu rezistanslar sayesinde elde edilir. Makineler içerisine alınan soğuk su, doğru tercih edilmiş rezistans sayesinde hızlıca istenilen ısıya gelmektedir. Beyaz eşyalar arasında önemli bir yere sahip olan çamaşır makinası içerisinde bulunan rezistans zaman ve emekten tasarruf etmemizi sağlar.

Rezistans seçimi yaparken kullanacağımız amaç ve kapasiteye göre seçim yapmalıyız. Yüksek ısılara çıkan çalışma sıcaklıklarına dayanıklı olabilmesi için de alaşım oranları dikkatle seçilmelidir. Bu dirençler elektrik enerjisini ısıya çevirse de verimlilik önemlidir, enerji tasarrufu sağlaması, dayanıklı olması, paslanmaması gibi özelliklere dikkat edilmelidir. Kaliteli bir ürün seçimi sayesinde gereksiz enerji tüketimi önlendiği gibi zaman tasarrufu da sağlanmış olur. Verimliliğin çok önemli olduğu günümüzde seçilen rezistansın enerji verimliliği de her zaman dikkate alınmalıdır.

Rezistans Teli Sigortayı Neden Attırmaz?

Rezistans çeşitli materyallerden oluşan bir yapıdır. Bu tel üzerinden geçen elektronlar çarpışarak tel boyunca hızları azalır, kinetik enerjileri ısı enerjisine dönüşür.220 volt luk telin en sonundan geçerken enerjileri hiç kalmamış haldedir. Hızları sıfır veya sıfıra yakın durumdadır. Artık enerjileri kalmadığından sigorta telini eritemeden 1,5 voltluk pilin ucundan çıkıyormuş gibi sigortadan geçerler. Yani yolculukları bittiğinde artık sigorta attırabilecek bir enerjileri kalmamıştır bu sebepten dolayı sigortayı attıramazlar.

İletişim Formu
Sepetiniz Boş